Рядък машинопис на Малкият принц на Антоан дьо Сент-Екзюпери, включващ обширни

...
Рядък машинопис на Малкият принц на Антоан дьо Сент-Екзюпери, включващ обширни
Коментари Харесай

Рядък машинопис на Малкият принц ще бъде пуснат за продажба

Рядък машинопис на " Малкият принц "  на Антоан дьо Сент-Екзюпери, включващ обширни ръкописни корекции от създателя, се предлага за продажба. Това е едно от единствено трите известни копия и бележи първия път, когато машинопис на класическата история е препоръчан за обществена обмен.

Артефактът включва това, което се счита за първото документално появяване на известните редове: „ On ne voit bien qu’avec le cœur. L’essentiel est invisible pour les yeux ”, в превод значи: „ Човек може да види вярно единствено със сърцето. Същественото е невидимо за окото. ”

" В предходни чернови Сент-Екзюпери си играеше и въртеше тази фраза обратно и напред в главата си “, изяснява Сами Джей, старши експерт по литература в основания в Лондон търговец на книги Питър Харингтън. В машинописния текст „ в действителност можете да видите по какъв начин създателят прави този пробив и написа това цялостно изречение за първи път “.

Машинописът е на цена от 1,25 милиона $ . Той ще бъде показан на Abu Dhabi Art, годишен панаир на изкуството, който се организира в края на ноември.

Книгата е издадена в Съединени американски щати през 1943 година на френски и британски – със заглавието „ Малкият принц “ – и във Франция през 1946 година Освен религиозни текстове, това е най-превежданата книга в света.

Историята е разказана от водач, който среща дребния принц, който, както се оказва, е пристигнал на Земята от далечна планета, където единственият му другар е била роза. Сент-Екзюпери го написа в Ню Йорк, до момента в който е в заточение от окупирана Франция.

Томът е съпроводен от две свободни истински скици с молив на принца, в това число прелиминарен дизайн за окончателната илюстрация на книгата на принца , който се завръща вкъщи, и чек, подписан от Сент-Екзюпери.

Питър Харингтън закупи машинописа от частна сбирка от материали, свързани със Сент-Екзюпери. Машинописът е „ в действителност прочувствен обект “, макар обстоятелството, че наподобява „ неподражателен “ извън, споделя Джей. Съдържа се в черна директория с карти без нищо на корицата и закрепена дружно тук-там – „ отлично спонтанен обект в прочут смисъл “. Вътрешността на досието е „ много нежно “ цялостна с драскулки, бележки и скици.

Едно от другите копия на машинописа е в Harry Ransom Center в Остин, Тексас, до момента в който другото може да се откри в парижката Bibliothèque nationale de France. Версията, оповестена за продажба, наподобява е единствената, която Сент-Екзюпери е запазил като свое работно копие.

„ Той е извършил машинописния текст със собственоръчно написани обяснения, корекции, допълнения, с цел да усъвършенства и завърши текста “ , споделя Джей. Повечето от страниците имат ръчни корекции; измежду измененията е премахването на препратките към Ню Йорк, които са сменени с по-универсални изображения.

" Чекът от $100, включен в пакета, евентуално е прибавен към досието от колекционера " , споделя Джей. Написано на 26 февруари 1943 година, то е формирано на „ Brooks Uniform Co “ за „ доближаване на униформа на френските военновъздушни сили “ , която той е поръчал, съгласно биографа Стейси Шиф.

" Той носеше униформата последния път, когато посети жилището на любовницата си Силвия Хамилтън, преди да се върне на война. По този мотив той й остави истинския ръкопис на Le Petit Prince, който в този момент се съхранява в библиотеката на Morgan в Ню Йорк. Той напуща Съединени американски щати през април 1943 година и се счита, че е умрял по време на разследваща задача през юли 1944 година ".

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР